Please enable JS

Rewitalizacja terenu kąpieliska miejskiego i targowiska polegająca na budowie nowego budynku pływalni i przebudowie zespołu basenów zewnętrznych.

Przedmiotem inwestycji jest budowa krytej pływalni w Wieluniu w ramach zadania: "Przebudowa i rewitalizacja terenu basenu kąpielowego w Wieluniu przy ul. Broniewskiego 4 z nadaniem nowych funkcji powiązanych z rewitalizacją terenu targowiska miejskiego”.

 

Budynek parterowy w części gdzie istniał basen rekreacyjny o wymiarach 38x50m oraz brodzik dla dzieci o wymiarach 38x5x10m.

W części północnej gdzie przewiduje się podpiwniczenie dla potrzeb podbasenia krytego basenu istniała głębsza część basenu – przestrzeń, którą można wykorzystać na ten cel.

Od strony ul. Broniewskiego – południowej - gdzie istniał płytki brodzik dla dzieci planuje się cześć niepodpiwniczoną obiektu, parter.

Koncepcje zaprojektowano w taki sposób by maksymalnie wykorzystać potencjał, terenu, ukształtowanie, oraz istniejące uwarunkowania techniczno-budowlane.

Obiekt parterowy z dachem płaskim – działający całorocznie, który poza funkcją basenu będzie pełnił też funkcje usługowe w postaci pokojów masażu, solarium, sauny tureckiej i fińskiej, natrysków wrażeń, krytego basenu z niecką sportową i rekreacyjną oraz zjeżdżalnią z hamownią na plaży basenu.

Parterowy, częściowo podpiwniczony z wyraźnie wydzielonymi częściami – niższą, obejmującą, część rekreacyjną a także zaplecza szatniowo-sanitarne, oraz wyższą obejmującą halę basenu. Projektuje się roboty budowlane metodą tradycyjną z dachem płaskim – stropodachem.

Części niskie budynków planuje się w konstrukcji murowanej z rdzeniami żelbetowymi i stropodachem w konstrukcji stropu żelbetowego, natomiast nad halą basenową w konstrukcji z drewna klejonego z poszyciem membraną PVC.

Obiekt będzie posiadał wejścia od strony ul. Broniewskiego - dodatkowe wejścia umożliwiające bezpośrednią obsługę lokali usługowych zaprojektowanych po stronie ulicy. Pozostałe wejścia do budynku po stronie kąpieliska z parkingów i dojazdu technicznego.

Na wprost wejścia zaprojektowano dodatkowo punkt małej gastronomii ze sklepikiem oraz szatnię okryć wierzchnich i punkt obsługi klienta ze sprzedażą biletów na kryty basen.

Koncepcja przewiduje w części basenowej szatnię koedukacyjną z przebieralniami oraz dwa rodzaje zespołów sanitarnych dla kobiet i mężczyzn. Przed wejściem do zespołów szatniowo – sanitarnych zaprojektowano duży doświetlony holl z suszarkami do włosów przed przebieralniami. Wyodrębniony został również zespół szatniowo - sanitarny dla ratowników.

Obiekt pomimo swoich niedużych gabarytów zawiera bogaty i różnorodny program basenowy z dwiema nieckami, sportową o wym. 25x16m oraz rekreacyjną o wymiarach zbliżonych do 12,5x12,5m, z której wydzielono dodatkowo mały brodzik dla dzieci.

 

Niecka sportowa podzielona jest na dwie części przy pomocy przegrody ruchomej umożliwiającej utrzymanie różnych temperatur wody w obu częściach basenu. Jedna z części wyposażona jest również w ruchome dno umożliwiające wypłycanie basenu na dowolną głębokość, co w znakomitym stopniu umożliwi jego wszechstronne wykorzystanie i dopasowanie do poszczególnych grup użytkowników (osób starszych, grup młodzieży szkolnej itp.).

Dla potrzeb organizacji zawodów możliwe będzie również opuszczenie przegrody by wykorzystać całą nieckę basenową dł. 25m i wykorzystać w pełni sportowy basen wyposażony w widownię dla 102 osób.

Niecka rekreacyjna o nieregularnym kształcie i wymiarach 12,5x12,5m (gł. 1,10m) zaprojektowana dla wzbogacenia funkcji basenu sportowego obiektu będzie wyposażona w wiele różnorodnych funkcji:

- miejsce wyznaczone do funkcji nauki pływania – 3 tory pływackie,

- 2 gejzery podwodne,

- siedziska masażu podwodnego dla 7 osób,

- leżanki masażu podwodnego - powietrznego dla 4 osób,

- 3 dysze o różnej szerokości do masażu karku.

Ponadto z basenu rekreacyjnego wydzielono brodzik dla dzieci o pow. lustra wody 14,5m2 i głębokości 30cm z zabawkami w postaci armatek ręcznych do polewania wodą oraz zjeżdżalni dla najmłodszych typu „słoń” i parasola wodnego.

Obiekt będzie również wyposażony w zjeżdżalnię wewnętrzną otwartą o długości 65mb z hamownią w basenie rekreazyjnym. Obiekt będzie posiadał jedną klatkę schodową, która w części dolnej będzie służyła obsłudze pomieszczeń technicznych a w części górnej będzie wykorzystywana dla potrzeb zjeżdżalni.

Na plaży obejścia basenu planuje się też montaż dwóch wanien jacuzzi dla 4 osób co dopełni różnorodny program basenowy obiektu.

Z plaży basenu będzie również dostępne saunarium z dwoma saunami fińską i turecką, a także małym basenem schładzającym oraz natryskami wrażeń.  

W podbaseniu zlokalizowano całe zaplecze techniczne obiektu, z pomieszczeniami wentylatorownią, wymiennikownią, pomieszczeniem ruchu elektrycznego, węzłem sanitarny dla pracownika obsługi technicznej. Pomieszczenia chemii basenowej i filtrownia będą zlokalizowane na parterze.

 

 

Charakterystyczne parametry obiektu:

l.p.

Dane

Ilość

1.

Powierzchnia użytkowa

  3 626,12 m2

2.

Powierzchnia zabudowy

  2 760,00 m2

3.

Kubatura całego budynku

15 650,00 m3